Centru Vechi Cluj

Centrul reprezinta principala zona culturala, financiara, administrativa si comerciala a municipiului Cluj-Napoca. Acesta este structurat pe trei mari piete care formeaza un triunghi, Piata Unirii, Piata Mihai Viteazul  si Piata Avram Iancu, vechea piata denumita in evul mediu “Piata Gastelor”, unde astazi se afla Catedrala Ortodoxa si Opera Romana. Alte piete sunt Piata Muzeului si Piata Lucian Blaga.

Centrul se invidualizeaza fata de restul orasului printr-o serie de monumente arhitectonice si istorice, cladiri din secolele XVII-XX. Pe laturile strazilor precum Regele Ferdinand, Eroilor, Iuliu Maniu, Napoca, Memorandumului si 21 Decembrie se intind cladiri impresionante in stil baroc, renascentist si gotic. In ultimii ani centrul a fost impodobit cu cladiri moderne precum sedii de banci si institutii publice.Descrierea centrului nu este completa fara zecile de baruri, cluburi si restaurante. Considerat a fi un loc unde distractia nu se mai termina, a reusit in cativa ani de democratie sa-si impuna un stil aparte al vietii de noapte.

Printre monumentele istorice importante se numara “Monumentul Memorandistilor”, “Statuia Lupoaicei”, “Statuia lui Matei Corvin” si “Statuia lui Mihai Viteazu”. Alte atractii turistice sunt muzeele si galeriile. In centru se afla Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie, Muzeul de Etnografie si cateva galerii, printre care si Galeria UAP. Cultura este reprezentata si la nivelul centrelor culturale, prin Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural Britanic si Centrul Cultural Sindan.